Dan Leština

Dan Leština (20. října 1989) je místopředsedou MS Českobudějovicko. Vyrostl v Praze, ale v r. 2009 emigroval do Českých Budějovic, kam ho přilákala Přírodovědecká fakulta JU, jihočeská atmosféra a rodinné kořeny.

Přírodovědu od té doby neopustil, nyní studuje v doktorském stupni a zároveň pracuje na Entomologickém ústavu Akademie věd. Zabýval se evropskými a africkými motýly a snažil se na nich poznat, jak živočichové fungují ve své krajině a co přesně způsobuje, že mnozí fungovat přestávají a vymírají. Nyní se věnuje vztahům mravenců a stromů v pralesích a na palmových plantážích na severním Borneu, kde také strávil většinu času v posledních několika letech. Z první ruky tedy pozoroval jak katastrofu, kterou plantáže přináší tamní přírodě, tak rozvoj a bohatství, které přináší tamním lidem.

Kromě cestování za prací cestuje i za poznáním, odpočinkem a hlavně kvůli pocitu volnosti, který mu to dodává, ať už je to na druhém konci planety nebo jen budějckého okresu. Zajímá se o historii, zahraniční a různou další politiku, správu veřejného prostoru, zdravotnictví, vzdělávání.

Situace v české ochraně životního prostředí a řešení projektů za veřejné peníze ho naučily se neustále skepticky tázat, jestli jsou všechny státní výdaje kolem nás opravdu nutné. U mnohých nenachází uspokojivé odpovědi.